„Soluții” pentru case din lemn ieftine

Oferta de case din lemn ieftine se datorează câtorva trucuri. Primul este unul de marketing, în care prețul este incomplet. O variantă este adoptarea unor soluții tehnice neconforme. Pe primul loc este folosirea de materiale de construcții de proastă calitate.

case din lemn ieftine

Case din lemn ieftine, pentru că nu știm prețul exact

case din lemn ieftine pentru că prețul nu include tot

Oferta aceasta include un preț de 250 Euro/mp: Nu știm cât costă transportul și este normal, pentru că este, cu siguranță, un preț per kilometru. Fundația însă, costă cel puțin 50 Euro/mp. Aceasta ridică cei 250 de Euro la minim 300. Instalațiile costă cel puțin 100 de Euro/mp, am ajuns la 400. TVA-ul ridică totul până la foarte aproape de 500 de Euro/mp, adică exact costul unei case din zidărie de cărămidă!

 

Cea mai simplă metodă este să nu spui prețul complet. Fundația pare să nu fie cine știe ce, dar ea vă va costa minim 50 Euro/mp. Chiar dacă aveți o casă cu „structură ușoară” adâncimea fundațiilor, izolarea lor termică etc adaugă costuri importante.

Instalațiile, de asemenea, adaugă minim 100 de Euro/mp.

Astfel, o ofertă care pare foarte atrăgătoare(250 Euro/mp) vă duce nici mai mult nici mai puțin, la costuri comparabile cu ale unei case din zidărie, cu structură din beton armat.

Soluția tehnică incompletă

Iată mai jos, un text dintr-o ofertă imbatabilă! O casă de 99 metri pătrați, care costă doar 9800 Euro. Bineînțeles, fără transport, montaj, fundație, mâncarea și cazarea muncitorilor… și ce o mai lipsi….

oferte de case din lemn ieftine, cu soluții foarte proaste
Ofertă de casă din lemn ieftină, cu pereți groși de nici 5 cm!

Cel mai interesant este că pereții acestei case ieftine au doar 4,5 cm grosime! Chiar ei menționează că soluția completă ar include pereți sandwich, având 4,5+10+4,5 cm, în care cei 10 cm din mijloc ar trebui umpluți cu vată minerală. Ca volum, vata minerală costă cam ca betonul, ceva mai mult de 200 de lei/mc. Doar structura din lemn dublu, va mări prețul acestui „kit de montaj” de la 9800 Euro la, probabil, 19.600! prețul per metru pătrat va ajunge astfel 200-250 Euro, cam ca în exemplul de mai sus.

Adăugăm și aici fundația, instalațiile, masa și cazarea echipei de montaj, TVA-ul… cu siguranță vom depăși 500 de Euro/mp. Montajul, pentru varianta simplă, era trecut 1800 Euro. Pentru varianta normală, probabil că este 3600-4000 Euro, adică minim 36-40 Euro/mp +TVA +masă+cazare.

Calitate, calitate!

Am mai scris pe acest site despre calitatea lemnului pentru construcții. Lemnul trebuie să fie de pin, sau molid (nu brad!), de calitatea A (număr de noduri, modul de debitare), uscat (8% umiditate), tratat ignifug, insecticid, fungicid.

La nici una dintre aceste oferte nu am găsit aceste specificații. Am citit ce material minunat de construcții este lemnul, cât de sănătos este șamd. Ceva mă face să cred că se folosește însă un lemn nepotrivit pentru aceste construcții.

Am mai scris aici despre aceste oferte incredibile de case ieftine din lemn. În acel articol nu am exemplificat însă cu mostre din puzderia de oferte senzaționale de pe net. Sunt convins că există și numeroși producători serioși, onești, care construiesc case din lemn de calitate. Însă acele case nu pot fi atât de ieftine. Pentru a se ajunge la prețuri mici, ar trebui să existe și alte atu-uri, ca prefabricarea, plantații proprii cu arbori speciali pentru construcții, anumite soluții inginerești care să economisească manoperă și materiale de construcții.

Dar din ce am găsit eu la o cercetare sumară a site-urilor de „specialitate”, nu am găsit nici calitate, nici un marketing onest.

Lemnul pare un material de construcții aflat la îndemână, abundent, mai ales în România. Ei bine, nu este așa.

Pădurile nu sunt o sursă bună de cherestea. În țările cu tradiție  există plantații speciale pentru construcții. Sunt cultivate anumite specii de pin, molid, selectate special pentru construcții. Oamenii, prin selecții în timp au modificat specii întregi de plante. Aproape nici una dintre plantele folosite în industrie sau alimentație nu crește în sălbăticie. Același lucru este valabil și pentru esențele lemnoase din construcții. În plus, modul de recoltare, uscare, debitare, tratare și punere în operă face diferența care se măsoară în bani.

Case din lemn ieftine – Recomandări

Nu vă aruncați cu ochii închiși pe prima ofertă găsită! Întrebați-vă cum se face că dacă există soluții atât de ieftine, de ce nu construiește toată lumea așa? O casă de 9.800 Euro este greu de imaginat! O mașină modestă, nouă, are șanse mari să coste mai mult de atât!

Unele dintre aceste site-uri pot fi ale unor companii care construiesc case ok. Dar prețurile pe care le veți plăti nu au cum să fie cele pe care ei le anunță. Prima dovadă este că în oferte sunt deja inserate elemente care trebuie să vă dea de gândit. Nu sunt incluse fundațiile, transportul, cazarea și masa echipelor, sticla de la geamuri, lista poate continua. Aceste oferte sunt astfel realizate pentru a vă atrage, pentru a vă convinge să-i contactați. Sunt, cu siguranță și clienți care plătesc „kituri de montaj”, cu care rămân în curte. Vor avea nevoie de oameni, utilaje, ajustări șamd.

Sunt unele persoane care au cumpărat astfel de case. Ei afirmă uneori că atât au costat. Dar cu siguranță au uitat să adune costurile suplimentare, sau munca proprie, Strict pentru lemnul necesar construcției, prețurile sunt cât de cât ok. Pentru că cei mai mulți dintre acești așa-ziși constructori, asta sunt de fapt, furnizori de cherestea.

Nu există case din lemn ieftine. Doar oferte

Este un stereotip, o prejudecată, faptul că un material de construcții aparent abundent este cheia construcției de case din lemn ieftine. Ne închipuim că dacă România nu face parte dintre țările cele mai dezvoltate, un astfel de material este potrivit, ușor de folosit, ieftin. Dacă suntem însă atenți, lemnul este folosit în țări dezvoltate. Acestea au tehnologia, cultura și tradiția necesare lucrului cu un material atât de pretențios. În România lemnul este un material de construcție tradițional, dar cele mai multe case au fost realizate din paiantă. Doar zonele care tradițional se ocupă aproape exclusiv cu exploatările forestiere au dezvoltat tehnologii de construcție în lemn, ca în Maramureș, sau Suceava.