Probleme la structura de rezistență din lemn

Structura de rezistență din lemn a unei case ar trebuie să fie o îmbinare fină de lucrări de tâmplărie și de dulgherie. Primele, caracterizate prin finețe și precizie sunt completate de celelalte, mai brute, simple și uneori temporare.

Timp de 50 de ani, s-au realizat tot mai puține lucrări în lemn în România. Unde s-au păstrat meșteșugurile, ele au rămas mai degrabă într-o zonă a artizanatului, mai puțin a construcțiilor. Tehnicile stăpânite fie se bazează pe stiluri de a construi care au puține în comun cu economia (manoperă multă, foarte calificată), dar și pe o lipsă de însușire și înțelegere a unor sisteme structurale noi, acele „timber frame”.Structura de rezistență din lemn

Despre proiectele de case din lemn

După 1950 majoritatea construcțiilor proiectate în România sunt pe structuri de rezistență din zidărie portantă, beton armat, sau metal. Construcțiile de lemn sunt rare, chiar foarte rare. În cei 25 de ani trecuți din 1989, au început să apară și proiecte de case din lemn.

Inginerii structuriști pot, cu ajutorul normativelor, să proiecteze orice tip de structură de rezistență. Dimensionarea pieselor de lemn și indicarea tipurilor de îmbinări nu sunt totuși suficiente pentru o proiectare de calitate, deoarece:

  • Structura de rezistență din lemn este sensibilă la umiditatea, iar fizica modului în care apa acționează în casele de lemn este înțeleasă destul de rudimentar. În plus, nu există o experiență directă a arhitecților și inginerilor proiectanți privind comportarea în timp a acestui tip de construcții.
  • Există o experiență limitată în controlul calității execuției și al materialelor de construcții din lemn.

Proiectele de case din lemn realizate în România sunt arareori apte să prevadă anumite practici defectuoase în construcții. Experiența cu betonul armat și zidăria portantă, de exemplu, este amplă, având foarte mulți proiectanți, șefi de șantiere și muncitori competenți.

Lucruri banale ca distanțierii și caprele pentru armătura din planșeele de beton armat sunt foarte cunoscute. Mai nou, toată lumea știe măcar să verifice dacă ele există sau nu. Distanțele între cuiele cu prin care se montează plăcile de OSB pe montanții din lemn sunt însă niște mari necunoscute.

Proiectele în general se bazează și pe o minimă cunoaștere de către majoritatea constructorilor a tehnologiilor și materialelor folosite. Lemnul, însă, timp de 70 de ani a fost folosit în proporție de 90% doar la lucrările de cofrare, lucrări temporare, nu definitive.

Calitatea materialelor la structura de rezistență din lemn

Calitatea cherestelei pentru construcții este o capcană aproape întotdeauna. Lemnul uscat și cel verde arată foarte asemănător. Arareori apar discuții legate de numărul și tipul nodurilor. Furnizorii de cherestea în general nu sortează dulapii și grinzile din lemn după tipul de debitare. De fapt, la multe gatere, nu se mai respectă modurile normale de debitare, adică realizarea grinzilor și dulapurilor din zona de mijloc a trunchiului, iar scândurile de pe exteriorul trunchiului.

La casele vechi, făcute în 1900-1940 se observă adesea, la șarpantă, cum căpriorii și astereala au culori diferite pentru că s-a folosit fie lemn din esențe diferite, fie sortat după tipul de debitare. Acum se folosește bradul pentru aproape orice piesă din lemn. Cei mai mulți nu pot deosebi pinul de brad, iar alte esențe sunt foarte rare, fiind folosite mai ales pentru placări, lambriuri, nu pentru structura de rezistență.

Ofertele de case din lemn „pornind de la 15.000-20.000 de Euro” pot fi livrări de lemn ieftine, verde, de calitate inferioară, incorect debitat.

Mod de marcare a calității lemnului
Exemple de stampile de marcaj a cherestelei pentru construcții în străinătate: Sunt specificate specia, calitatea, rezistența, umiditatea la momentul tratării, producătorul și agenția care a certificat calitatea produsului lemnos.
marcaj-de-calitate-a-materialelor-pentru-structura-de-rezistenta-din-lemn
Un alt exemplu de certificare a calității pentru cherestea la structura de rezistență din lemn a unei case. Imagine de pe site-ul http://www.merronbrook.co.uk/products-and-services/timber-frame/

Trebuie spus că în activitatea mea de arhitect de aproape 20 de ani nu am văzut niciodată o certificare de calitate de acest gen în România pentru cherestea. Pentru structurile metalice, de exemplu, fiecare sudor certificat are propria ștampilă cu care ștampilează (ștanțează, de fapt), piesele pe care le sudează.

Calitatea îmbinărilor la structura de rezistență din lemn

Am spus deja de strictețea cu care se verifică îmbinările sudate la structurile metalice. În plus, fiecare șarjă de laminate sau de oțel pentru armare este însoțită de certificate de calitate. Fiecare turnare de beton face obiectul a 1-2-3 procese verbale privind calitatea lucrărilor care devin ascunse. Inspectorii ISC, arareori vin pe șantiere la faze determinante la șarpanta din lemn.

Îmbinările pieselor lemnoase sunt o artă în sine. Există cărți și documentare a tipurilor de îmbinări, a modalităților de chertare, a sistemelor de cepuri, a metodelor de bulonare șamd. Cu toate acestea, cele mai uzuale „îmbinări” sunt cele cu cuie.

Au intrat deja și pe piața românească sisteme de prinderi cu piese metalice, plăci cu cuie, metode de îmbinare în ateliere cu prese mecanice șamd, însă folosirea lor este rară.

Toate cele de mai sus reprezintă lucrări relativ scumpe, realizate de personal calificat, adevărați artizani. Nu despre ei vorbim, ci despre ofertele de construcții de „case ieftine din lemn” care abundă în mediul online românesc.

Calificarea muncitorilor pentru construcții de case din lemn

O căutare pe Google pentru termenul builder, pe imagini, cele mai multe dintre ele prezintă carpenters (dulgheri) și framers (muncitorul care face framingul la structurile din lemn), sau masonry – zidar. Priceperea dulgherilor rivalizează adesea cu cea a tâmplarilor, prin finețea muncii și calitatea detaliilor.

Muncitorii români sunt zidari, fierari betoniști, faianțari, zugravi, salahori (necalificați), mai rar dulgheri. Dulgherii sunt folosiți tradițional la execuția de cofraje și a șarpantelor din lemn „dulgherești”.

Dulgherii și tâmplarii cu adevărat pricepuți sunt în general angajați de firmele care fac mobilier și tâmplărie, fiind văzuți arareori pe șantiere.

Lipsa de calificării pentru muncitori în dulgherie nu este vina lor, pur și simplu, meseria lor nu este prea căutată în construcții, adesea fierarii și zidarii executând și lucrările de cofrare, sau șarpantele din lemn.

Arhitecții și inginerii proiectanți sunt conștienți de această realitate, de aceea adesea în proiecte prevăd fie mai multe prinderi, fie un număr mai mare de contravântuiri, sau clești, sprijiniri mai dese, sau chiar elemente din beton armat pe care structura din lemn a acoperișului să sprijine.

 De ce construcția de case din lemn ar trebui descurajată

Din cele de mai sus se vede cu ușurință cum doar la structura de rezistență pentru casele din lemn sunt probleme atât de mari, încât ofertele de pe piață pot fi diferențiate foarte greu. Cu siguranță există și proiecte de case bine făcute, executate cu materiale de calitate, corect îmbinate, tratate, izolate și ventilate. Aceste cazuri sunt însă rare și departe de a fi soluții ieftine.

Mai mult, cea mai mare parte a ofertelor sunt mai degrabă păcăleli și atragerea oamenilor spre soluții oferite fie din neștiință, fie cu intenție.

În primul rând, materialele de construcții din lemn, mai ales cele pentru structura de rezistență ar trebui reglementată și controlată cu aceeași strictețe cu care se procedează la cele mai multe materiale de construcții. Cu siguranță că s-ar putea găsi și un sistem de marcare a fiecărei piese din lemn cu informații legate de calitate, rezistență, umiditate, furnizor, agenția de control, tratamentele hidrofuge, insecticide și antifoc aplicate, timpul și metoda de uscare, metoda de debitare șamd.

Atâta timp cât această practică nu este împământenită, simpla procurare a materialelor de construcții poate fi o loterie sinistră, în care șansele de câștig sunt mai mici decât la 6 din 49.

Faptul că există însă produse superioare din lemn, cum este lemnul lamelar, încleiat, este îmbucurător. Prezența acestui tip de produs ne dă totuși speranțe, pentru că încet-încet, viciile caselor din lemn deja construite vor ieși la iveală, iar calitatea soluțiilor oferite de industria prelucrătoare, de cei câțiva producători de lemn lamelar, sau de soluții de îmbinări cu piese metalice vor arăta avantajele calității și faptul că aici ieftin înseamnă proastă calitate.