De ce se construiesc case de lemn în America

Proiecte de case americane
De ce se construiesc case de lemn în America? Proiectele de case de lemn și constructorii de case de lemn le fac reclamă adesea ca fiind „case americane” sau „case canadiene”……

Proiectele de case de lemn au fost prezentate în România adesea ca fiind case americane, sau case canadiene. Este adevărat că în Statele Unite ale Americii majoritatea caselor au structuri de rezistență din lemn, în sistemul „timber frame”, sau așa-zisul „stick framing”, ultimul reprezentând sistemul modern de structuri, cu „shear walls” (pereți portanți, rezistenți la forța tăietoare.

Tradiția de a construi case de lemn în America

Pionierii veniți în urmă cu sute de ani, înarmați cu ambiție, răbdare și dorință de libertate au coborât de pe vasele comerciale și printre primele griji a fost construcția unui adăpost. Singurul material de construcție aflat în abundență, care necesită relativ puțină manoperă și nu avea nevoie de timpi îndelungați de producție, era lemnul.

Este firesc așadar ca primele case să fi fost construite din lemn cioplit cu barda. Fie că au fost realizate case timber-frame (cu stâlpi și ginzi din lemn), fie cabane din bușteni (logs), lemnul putea fi procurat repede, din imediata vecinătate.

Într-un timp scurt nu se puteau face:

  • cărămizi arse – trebuie căutat lutul, apa, realizat amestecul, forme, cuptoare etc
  • case din piatră pentru că o carieră trebuie identificată, munca este grea, transporturile anevoioase. În plus nu existau suficiente animale de povară.
  • pentru mortar trebuie căutat și exploatat calcarul, apoi ars (copt) stins cu apă. Nisipul trebuie să aibă anumite calități destul de greu de găsit în timpi scurți

Pe navele cu primii imigranți erau cu siguranță dulgheri. Navele erau dotate cu unelte pentru prelucrarea lemnului și aproape orice marinar știa să lucreze, măcar la un nivel de bază, lemnul. Corăbiile erau în mod curent reparate după furtuni, vreme rea, curse mai lungi.

Alegerea a face construcții de case din lemn în America a fost una practică

Așadar alegerea de a construi case de lemn în America a fost legată de chestiunile practice, de a rezolva o problemă în cel mai scurt timp, nu de alte calități ale acestui material de construcții. Pe măsură ce aceste națiuni se dezvoltau construcția caselor din lemn s-a împământenit tot mai mult.

În zonele din sud, unde coloniile europene erau spaniole și portugheze, construcțiile s-au axat mai mult pe chirpici (adobe), din mai multe motive:

– Clima mai caldă a permis exploatarea lutului. Construcția cărămizilor nearse este chiar mai facilă decât folosirea lemnului.

– Această tehnologie este mai răspândită și în sudul Europei, de unde veneau coloniștii.

– Și construcțiile uzuale ale amerindienilor erau tot din pământ.

Alegerea unei soluții în construcții cel mai des are legătură cu anumite criterii cu mică legătură cu materialele de construcții, cu calitățile lor pe termen lung sau mediu. Clima, de exemplu, pare să aibă un rol important nu atât prin pierderile de căldură ale caselor, cât prin perioada anului în care lucrările de construcții pot fi realizate.

Proiectele de case americane și casele pe „sistem” american

Și în America, aceste sisteme de construcții s-au perfecționat în timp. O etapă a fost ceea ce se numește „baloon framing”, un sistem care aparent nu este foarte diferit de cel modern, dezvoltat cu precădere din anii 1970. Există o anecdotă că muncitorii l-au numit baloon pentru că părea să fie luat de vânt asemeni unui balon.

Pentru sistemele de pereți „shear walls” a fost nevoie odată de standardizarea producției de cherestea, pe de altă parte de dezvoltarea materialelor compozite: placaje și contraplacaje, mai apoi OSB.

Totuși, în proiectele de case americane, din lemn, sunt folosite la scară largă multe produse numite generic „engineered wood”: grinzi compozite din lemn și metal, lemn lamelar încleiat, dar și sisteme standardizate de îmbinare, cu piese metalice, cum ar fi plăcile cu cuie șamd.

Peste ocean se acordă o atenție tot mai mare nu numai structurii de rezistență în sine, dar și a izolațiilor și a sistemelor de ventilare, atât ale sandwich-urilor pentru pereți, cât și a sistemului de încălzire. Nu întâmplător, foarte multe case americane sunt încălzite cu sisteme de ventilație cu aer cald, nu cu radiatoare, calorifere ca în România.

Diferența enormă este dată de faptul că reîmprospătarea aerului este concomitentă cu un control mult mai riguros al umidității relative a aerului. Mixul umiditate/temperatură reprezintă exact factorii care au un impact major asupra comportării lemnului în timp, dar și al modului în care acesta este expus dezvoltării putregaiului (fie dry, fie wet rot).

Sistemele de case americane „importate” în România

Cel mai des, așa-zisele case americane sunt construcții care preiau numai parțial rigoarea construcțiilor din America:

– Lemnul nu are calitatea celui de peste ocean. Acolo mare parte din cherestea provine din plantații speciale pentru cherestea, cu lemn de calitate (mai ales pin). Piața oferă cherestea uscată și tratată, în condiții stricte de calitate

– În România casele nu au sisteme de încălzire prin ventilație, cu aport de aer proaspăt și control al umidității

– Părți ale sistemului lipsesc. Contravântuirea cu panouri OSB se face fie doar pe o parte, fie cu panouri prea subțiri. Prinderile cu cuie sunt arareori normate.

– Îmbinările lemnului au calitate proastă. Pur și simplu în România sunt prea puțini dulgheri calificați. În Statele Unite, majoritatea constructorilor sunt dulgheri (carpenter) și/sau framers. Pentru framer nici nu există deocamdată un echivalent românesc.

„Casele americane”, sau „Casele canadiene” sunt, în realitate doar un concept de marketing, în care se face apel la admirația firească pe care o avem pentru americani. În primul rând nu există „sisteme” ci sisteme constructive.

În al doilea rând, aceste așa-zise tipuri de case sunt promovate pentru că se pot realiza case ieftine exact prin faptul că nu sunt respectate cele mai multe din condițiile realizării unor case de calitate.