Case suedeze din lemn

Vikingii sunt renumiți pentru măiestria cu care lucrau lemnul, în primul rând pentru ambarcațiunile cu care au parcurs zeci de mii de kilometri. Tot ei, tradițional, construiau și case din lemn.

Proiecte de case suedeze din lemn
Publicitatea online ne vorbește despre case suedeze din lemn. Mare parte dintre aceste afirmații sunt un produs de marketing, având mică legătură cu motivul real pentru care în țările nordice se construiesc multe case pe structură din lemn

Am văzut deja de ce multe case americane sunt construite din lemn. Haideți să vedem de ce acum multe case suedeze sunt făcute din lemn. Mai bine, de ce în țările scandinave s-a construit tradițional din lemn și de ce încă se mai construiește așa.

Case suedeze tradiționale din lemn. De ce au ales vikingii să construiască așa?

Vara este scurtă în țările scandinave. Sezonul în care se pot practica agricultura și multe activități în aer liber este unul scurt și capricios. Chiar luând în considerare nopțile albe, vikingii trebuie să limiteze timpul de construire al unei case la maxim trei luni.

Fabricarea cărămizilor și a mortarului ar fi fost, cu siguranță, anevoioasă. Perioada de exploatare a argilei, calcarului, arderea cărămizilor și coptul calcarului, apoi stingerea varului, ar dura mai mult decât scurta vară nordică. Practic, orice nouă construcție s-ar fi întins pe mai mult de un an.

Lemnul poate fi folosit și „proaspăt recoltat”. Dar, în cursul iernii, în șoproane încălzite, se puteau pregăti piesele din lemn necesare pentru construcțiile de case din vara următoare.

Pe de altă parte, clima Europei nordice pentru casele din lemn poate reprezenta un avantaj: fungii care pun probleme structurilor din lemn au nevoie de umiditate mare și o temperatură superioară celei de 20° Celsius. Așadar riscul contaminării și proliferării putregaiurilor este foarte mic.

În paralel cu meșteșugurile necesare construcției de case s-au dezvoltat cele necesare construirii și întreținerii ambarcațiunilor. Cu siguranță între cele două a avut loc și un important schimb de experiență. Dulgherii și tâmplarii lucrau cel mai probabil în paralel la ambele tipuri de proiecte. Tehnologii valoroase sunt sau puteau fi schimbate între două aspecte ale vieții altminteri foarte diferite.

Proiecte de case suedeze din lemn?

Dacă mi-ar cere cineva să fac proiecte de case suedeze din lemn, sincer, nu aș ști. De ce? Pentru că nu există un „sistem de case suedeze”, după cum nu există un sistem de case americane, sau de case canadiene. Structurile din lemn moderne au prea puțin în comun cu moduri tradiționale ale vechilor suedezi, norvegieni, sau finlandezi.

În primul rând, proiectele de case din lemn apelează la ceea ce americanii numesc „engineered wood” (lemn + metal, lemn încleiat, lemn lamelar, structuri compozite) și sisteme de pereți sandwich care sunt realizate cu cherestea standardizată, cu panouri din contraplacaj, panel, sau OSB. Proiectele de case din lemn, cu structură modernă, sunt făcute pe principii dezvoltate doar în ultimii 50 de ani, în care rezultatele dezvoltării industriale, pe de o parte, ale industriilor chimice, a materialelor compozite, dar și a dezvoltării modelelor inginerești pe de altă parte s-au întâlnit.

După cum ne plac americanii, suntem și invidioși pe modul în care în Suedia mii dintre problemele curente ale oricărui român au fost rezolvate de o națiune care altfel pare să aibă totul împotrivă: climă, geografie, resurse.

Casele din lemn prind în România pentru că sunt „vândute” ca fiind mai ieftine decât casele din cărămidă. Adevărul este la jumătate, pentru că cele ieftine sunt ieftine pentru că sunt „sisteme” din care s-a preluat după ureche, cu materiale ce nu îndeplinesc condițiile minime de calitate, cu îmbinări improprii, realizate de muncitori nepregătiți, adesea neprezentându-se toate costurile reale ale casei finale.

Pe ArhitectProiecteCase.Ro ne străduim să arătăm celor care doresc să construiască o casă în viitor, cât de multe sunt cele la care trebuie să se gândească din timp. Am ales să discutăm pe acest site exclusiv despre casele din lemn, pentru că cea mai mare parte a informației online este toxică. Cele mai multe informații vin de la cei care vând, bazându-se tocmai pe lipsa de cunoștințe a cumpărătorilor, peste care sunt împrăștiate adevăruri trunchiate sau falsuri grosolane.