Case din bârne sau lemn masiv

Case din bârne de lemn sau din lemn masivConstrucția de case din bârne sau din lemn masiv este cea mai ineficientă metodă de a folosi lemnul. Se folosește o mare cantitate. Grosimea pereților este dată de grosimea buștenilor folosiți. Pentru dimensiunile necesare unei bune izolări termice, trebuie folosite trunchiuri de arbori foarte mari. Aceștia sunt arbori seculari, greu de înlocuit.

Dar efectul asupra pădurii nu este singurul dezavantaj. Manevrarea este dificilă. Manopera este scumpă, fiind nevoie de muncitori foarte bine calificați. Izolarea, pe de altă parte, lasă de dorit. Construcția este grea, pereții fiind mult supradimensionați. Dintr-un astfel de trunchi se pot obține 4-6-8 dulapi din lemn și câteva scânduri sau alte profile. Cu volumul de lemn necesar unei case din bușteni se pot construi 4-5 case în sistem framing.

O poveste cu case din bârne din Siberia

În urmă cu vreo 25 de ani, un fost deținut politic mi-a povestit cum și-a construit o casă din bușteni, în Siberia. Fusese condamnat la 5 ani de lagăr. Au mai trecut încă 5 ani până când sovieticii i-au dat acte. Abia după 10 ani a revenit în România.

Construcția începea toamna, când permafrostul nu era suficient de tare. Se băteau niște piloți în pământ. Apoi se lăsau peste iarnă, să se așeze bine. Primăvara, pe cei 4-6 piloți se așezau grinzile de fundație. Peste ele se ridicau pereții din trunchiuri îndreptate cu barda. Zonele de contact erau etanșate cu mușchi. În toamna viitoare, casa era gata pentru prima iarnă.

Am folosit această introducere pentru a arăta când și unde o astfel de soluție este normală. O climă cu ierni lungi scurtează drastic sezonul de construcții. Piloții sunt uzuali pentru terenurile de proastă calitate. Mai mult, o construcție de bușteni este o soluție atunci când este practic singura soluție.

Calitatea lemnului pentru case din bârne

Dacă s-ar folosi bușteni verzi, de-abia recoltați, ar apărea probleme structurale. În procesul de uscare, lemnul se deformează și crapă. O piesă lemnoasă de mari dimensiuni este aproape imposibil de schimbat. Normal ar fi să se desfacă toată casa. Dar dacă deformațiile nu sunt prea mari, lufturile pot fi acoperite cu mortaruri. Totuși prin deformații contactul dintre piesele adiacente este redus. Se ajunge ca eforturi mari să fie acumulate în zone punctuale. În timp, sau la cutremur, problemele se agravează.

Fiecare dintre buștenii folosiți trebuie să fie de bună calitate și sănătoși. 2-3 piese care au carii sau putregaiuri vor afecta și restul casei. Lemnul având calitatea necesară pentru realizarea de case din bârne va fi cu siguranță foarte scump. Trunchiuri uscate, de mari dimensiuni, drepte, fără putregai, noduri sau alte defecte sunt cele mai căutate pentru realizare de profile uzuale, dar cu gabarite mai mari.  El este cea mai bună sursă pentru pentru cherestea de calitate.

Cei mai mulți când se gândesc la bârne, sau bușteni au imaginea trunchiurilor de copaci proaspăt tăiați, cu coajă pe ei. Dar este o imagine greșită. Nu avem de-a face cu material lemnos banal, uzual, ci de cele mai bune produse, uscate în timp, în cele mai bune condiții.

Calitatea execuției pentru case din bârne

Mai jos am inclus un film de prezentare al unei firme canadiene care proiectează și execută case din bârne. În prima parte a filmului sunt prezentate date legate de calitatea lemnului. A doua parte prezintă nivelul de calificare necesar pentru execuție. În plus, se poate observa cum tehnologii sofisticate sunt folosite pentru a obține calitatea dorită.

Nimic din ceea ce vedem în acest film nu este ieftin:

  • Sunt folosiți copaci cu vârsta de 80-150 de ani. Aceștia sunt pini Douglas sau cedru. La doi ani după recoltare sunt plantați arbori noi. Pentru cheresteaua convențională este indicat să fie folosiți arbori ușor de înlocuit. În plus, din fiecare arbore ar trebui să se obțină maximum de cherestea.
  • Punerea în operă necesită multă manoperă calificată. Modul de debitare este laborios și practic fiecare piesă necesită tratament individual, ajustări la fața locului.

Construcțiile de case din bârne sau alte construcții (cabane, hoteluri, resorturi turistice) sunt o soluție de lux. Ele sunt justificate în cazul unei folosiri îndelungate, pentru amplasamentele din zone potrivite. Realizarea unei astfel de case la câmpie este ciudată. În zonele montane, turistice, ele pot aduce acea notă de excepțional pentru atragerea turiștilor. În alte condiții însă, nu înseamnă nimic altceva decât irosirea unor resurse prețioase.

România

Și în România, astfel de construcții pot fi realizate în zone tradiționale, sau pentru obiective speciale. Pentru proiecte de case însă, această soluție nu implică decât costuri mari de execuție. Ele reprezintă o risipă de resurse.

Ofertele de case realizate din lemn masiv, de care abundă Internetul, merită o discuție aparte. Am arătat în alt articol cum o astfel de ofertă senzațională era pentru o „casă” cu pereți groși de 4,5 cm. Este imposibil de atins un consum de energie decent fără a asigura o izolație termică exterioară de minim 10-15 cm din polistiren sau vată minerală. Dar o astfel de izolație ar anula aspectul plăcut al lemnului la exterior. Realizarea unei structuri duble, cum se sugera chiar în acea ofertă, ar ascunde izolația termică în miezul pereților. S-ar obține un perete sandwich gros de 19 cm (4,5+10+4,5 cm).

În acest caz, însă nu mai există nici un motiv pentru care să nu fie aleasă o structură de tip framing. Structura ar fi realizată din montanți din lemn de 5×10, 5×15 sau 10×15 cm, amplasați la 50-60 de cm distanță, cu izolație între aceștia. Exteriorul ar fi realizat din lambriuri din lemn, groase de 1-2 cm.

Nu sunt adeptul nici al acestui tip de structură, dar este totuși o folosire mult mai rațională a lemnului. Trebuie menționat că dacă o casă bine făcută, cu o structură din lemn de tip framing costă cam la fel de mult ca una din zidărie sau beton armat, orice casă din bârne va costa mult mai mult.